A Stylers-ről

A Stylers-ről

A HARMÓNIA-DANCE STYLERS MOTTÓJA:

Merd és tudd eltáncolni önmagad! ?

 

MIT JELENT A HD STYLERS?

Az egyesület vezetője Gyöngyösi Mariann, a tánc szeretetének és terápiás jellegének népszerűsítését, a mozgáson keresztül történő önmegvalósítást és a csapatépítést tartja a legfontosabb és legértékesebb dolgoknak. A Stylers-ben a magas szintű technikai tudás mellett a táncosok lehetőséget kapnak, hogy felfedezzék magukban az alkotót, aki nem csak tudja, hogy hogyan kell, de el is meri táncolni az érzéseit, legyen az bármilyen jellegű. A tánciskola nem preferálja a tömegtáncokat, helyette a tiszta streetdance megannyi stíluságát, a modern-kortárs vonal egyedi felfogásban történő oktatását és a New Style Hustle fiatalos párostáncát szeretné minél szélesebb körben megismertetni. A táncosok megtanulják milyen a felszabadult, kötöttségek nélküli mozgás. Az egyesület csoportjai stíluson belül is egymásra épülnek, így mindenki korosztálytól függetlenül azt tanulja, ami számára a legközelebb áll.

A HD STYLERS RENDSZERÉRŐL:

A Stylers egyedi rendszerét 2008-ban írta meg és dolgozta ki Gyöngyösi Mariann, aki a Magyar Táncművészeti Főiskola/Egyetem diplomás táncpedagógusa, valamint azon kevés divattánccal foglalkozó tanárok közé tartozik, akik taníthatták is ezeket a táncstílusokat az Egyetemen. Maga a megvalósítás 2 év múlva kezdődött el (2010-ben), addig nem mert belevágni egy önálló Tánciskolába. Az elmúlt 10 évben egyre jobban teljesült az az álom, mi szerint a lehető legtöbb szabadságot és lehetőséget adja a táncosainak. Az egyesület folyamatosan váltja valóra a Marica által megírt elképzelést, így minden évben új csoportok, új lehetőségek látnak napvilágot.

”Egy nagyon összetett rendszer a miénk, de aki belecsöppen és jobban belelát, 1 év alatt már annyira logikusnak látja, hogy általában tudomásomra is adja, mennyire egyértelmű az egész”

Szabályok vannak mindenhol, a Stylers-nél annyi a különbség, hogy le is merjük írni (ezzel segítve azt, hogy ha valakinek nagyon ellentétes a gondolkodása, vagy nem ilyen közösséget keres önmaga vagy gyermeke számára, akkor ne raboljuk egymás idejét azzal, hogy: ”kipróbáljuk, maximum nem fog tetszeni” Ezeket mint egy közösség vezetője nagyon szomorú volt hallgatni nap mint nap egy beiratkozás előtt.)

Bízunk benne, hogy a minőségi munka és a tánciskolánk lelkülete eljut mindenkihez, aki hasonló értékekkel rendelkezik. A Stylers 8 emberrel indult, de Marica már ezt a 8 embert is 2 csoportra szedte, mert úgy látta így tudja a tánctudásukat minőségileg fejleszteni. Ezen az elven haladva lett 2020-ra 29 csoport, melyből 26-ot azóta is Marica tanít.

”Nem gondolom, hogy a Mazsola csoportom, vagy egy kezdő csoportom kevesebb szakmai (pedagógiai) tudást igényel, mint a haladó/ professzionális csoportjaim. Sok helyen átadják ezeknek a csoportoknak a képzését egy asszisztensre vagy egy ügyes táncosra, pedig minden egyes tudásszint nagyon fontos alapja a következőnek. Nincs legfontosabb…nincs leg….nincs versenyzés semmiben” ?

 

A KÖZÖSSÉGRŐL:

A Stylers nem csak a táncot, hanem az egység elvét és a csapatszellemet is erősíti. Minden hónap utolsó vasárnapján csapatépítő tréningekkel és bulikkal, valamint nyáron edzőtáborokkal hozzuk közelebb egymáshoz a nálunk táncoló kicsiket és nagyokat. Ezeknél az eseményeknél természetesen fő hangsúlyt kap a tánc, de mellette a kreativitás, a kitartás, tisztelet és alázatosság, a becsületességre való nevelés és a szocializálódás is szintén nagy szerepet kap. Az első Gálánk óta minden évben ÉV TÁNCOSA díjat szavaztatunk meg a táncosok között, valamint az ÉV CSAPATA is kap egy közös csapatépítő programot. Karácsonykor és Gyermeknapon is szeretünk kedveskedni a táncosainknak, valamint a nyári szünetben is random edzéseket, esetleg megbeszélt programokat szervezünk, hogy megtartsuk a hozzánk járó tagok között a folyamatos kapcsolatot. Természetesen ezek a programok nem kötelezőek, de többnyire aki nálunk táncol, az pont ezek miatt is választ minket. Szeretjük, hogy akik a Stylers-be járnak ismerik egymást a legkisebbektől a 30+ csoportunkig. Együtt játszanak, táncolnak és szórakoznak minden ilyen eseményünkön. Workshopokat szervezünk, melyek a táncosainknak teljesen ingyenesek, hiszen megérdemlik a fejlődést. Egyesületünk nagyrészt a befizetett havidíjakból, az adó 1% – okból, valamint a támogatásokból és a fellépéseinkért kapott összegekből tartja fen magát. Pályázatokat az elmúlt 10 évben nem nyertünk, bár ezen a vonalon nem is vagyunk jártasok.

A STYLERS VERSENYEKHEZ VALÓ HOZZÁÁLLÁSA:

Bár sok versenyeredményt (köztük más tánciskolák eredményeihez való hozzájárulásokat is) tudhat magáénak az egyesület, (lentebb felsoroltunk párat) vezetőjük személyiségéből adódóan egyre távolabb kerül és szeretne kerülni a mai világ túlságosan verseny orientált felfogásától.

Ennél a résznél természetesen sokszor jön a kérdés: MIÉRT? Hiszen a legtöbb tagot a népszerűség, és a versenyek eredményeinek hangoztatása vonzza be egy tánciskola számára. A Stylers-nek nem volt, és nem is célja a sok táncos.

Marica:

A tapasztalat az elmúlt 5 évben az, hogy teljesen felhígult a táncos ”szakma”, szinte bárki taníthat és mondhat bármilyen jól hangzó eredményt (még csak utána sem néznek az emberek, legtöbbször igazságtartalma sincs). A tény az, hogy amíg 10-15 évvel ez előtt összesen 1 (Magyar Divat-és Sporttánc Szövetség – MDSSZ-) majd később még egy (Modern Táncsportok Magyarországi Szövetsége – MTMSZ-) szövetség versenyein lehetett indulni, tényleges Országos Bajnokok és büszke Országos döntős helyezések születtek, (szóló kategóriában volt, hogy 60-70 indulóval, csoportokból is közel 30-40 mérhette össze korosztályonként a tudását) hiszen akik indultak versenyeken, azok mind ezeken indulhattak csak. 1 szövetség esetén ez évente 1 Országos Bajnokot jelentett. Az MDSSZ Nemzetközi versenyén (IDO), amiben én is versenyeztem ( 13 éven keresztül ) egy Európa vagy Világbajnokságon mindig 100-200 szólista indult (országonként maximum 5 delegálhatott) és csoportokból is több mint 100 (országonként 3 delegálhatott).

Most, 2020-ra szinte megszámlálhatatlan mennyiségű versenyt és ezzel együtt ”Országos Bajnokot” tudhat magának Magyarország. Sok szövetségnél még nemzetközi verseny is van (többnyire 5-10 indulóval és kb.3 országgal). Nagyon nehéz kiszűrni, hogy melyik verseny a minőségi, hiszen a rajtlistát csak a nevezések után láthatja az ember, vagyis mikor már leadta (esetleg kifizette és megszervezte az utazást stb).

Sokszor a minőségibbnek hitt versenyekre nem jönnek el annyian, mint egy minősítő versenyre. Gondolom nem kell mondani miért (hiszen egyértelmű: a minősítő versenyen mindig, mindenki kap érmet). Persze nehéz téma, hiszen vannak tényleg nagyon jól megszervezett versenyek minősítő és helyezéses oldalról is. Mivel pontosan 28 éve indulok versenyeken, így mondhatni eléggé bele látok szakmailag és táncos oldalról is a rendezvényekbe. Sokszor voltam meghívott zsűri, és sokszor volt, hogy olyan zsűrizett engem, akit én zsűriztem előtte. Érdekes és nagyon összetett téma. Több éven keresztül próbáltam a Stylers-el ott lenni amennyin csak lehet (Akkor még nem gondoltam bele ennek a jelenségnek a komolyságába).  Innen vannak gyönyörű eredményeink. Vannak, amikről csak mi tudjuk milyen sokat jelentett és van, ami csak jól hangzik, de sajnos ki kell mondani őszintén (amiről a legtöbb tánciskola nagyban hallgat) alig volt induló, nagyképűség nélkül könnyebb győzelem volt, mint pl. 2010-ben az Országos 3. helyünk megszerzése. És vannak ilyen ”Európa és Világbajnokságok” is. Akiket ez a mélyebb téma és annak erkölcsi része másként érint, azokat teljesen, tiszta szívemből kérem ne a Stylerst válasszák.

Egyre távolabb érzem magam ezektől a rendezvényektől (a háttérben azért folynak kezdeményezések mindenfelé a minőségi versenyek, oktatók védelme érdekében). Indulunk a táncosokkal pár versenyen, de csak szórakozásból, a fellépés és tapasztalatszerzés miatt. A fellépéseket viszont imádjuk!

A táncórákat beiratkozás előtt ingyenesen ki lehet próbálni előzetes egyeztetéssel, valamint a táncterem előtt található monitoron figyelemmel követhetik az érdeklődők/szülők a bent történteket.

EREDMÉNYEINK:

Táncosaink és koreográfiáink a Magyar Divat és Sporttánc Szövetség versenyein többszörös Magyar Bajnoki és dobogós helyezést értek el az alábbi táncokban: West Coast Swing, American Swing, Jitterbug, Lindy Hop, Mixing Blues, Electric Boogie, Disco, Hot Blues, Hip-Hop, Showdance. Az IDO nemzetközi versenyein, táncfesztiváljain táncosaink által elért legjobb eredmények:

1 db Junior Electric Boogie világbajnoki aranyérem
2 db
 Felnőtt női Hip-Hop szóló Európa Bajnoki aranyérem
1 db
 Gyermek női Hip-Hop szóló Európa Bajnoki aranyérem
1 db
 Junior fiú Hip-Hop szóló világbajnoki ezüstérem
1 db
 Felnőtt Hip-Hop Duó Európa Bajnoki ezüstérem
2 db
 Junior Hip-Hop Duó világbajnoki bronzérem
1 db
 Felnőtt Hip-Hop Duó világbajnoki bronzérem
1 db
 Junior Mixing Blues világbajnoki 4. hely
1 db
 Felnőtt Mixing Blues világbajnoki 5. hely
1 db
 Junior Hip-Hop formáció világbajnoki 7. hely
1 db
 Felnőtt Amerikai Swing világbajnoki 7. hely
1 db
 Junior Showdance Duó világbajnoki 7. hely
1 db
 Felnőtt Hot Blues világbajnoki 8. hely

A fenti eredmények az egyesület táncosai részére számos MDSSZ elismerést hozott:
Érdemes Sporttáncos, az év Legjobb Sporttáncosa és Sporttáncos Nívódíj.

További eredmények:

A Modern táncok Magyarországi Szövetségénél, a Ritmuscsapatok Országos versenyein, A Revolution Dance Cup Országos minősítő versenyein, valamint a Magyar Látványtánc Sportszövetség és a Magyar Divat és Sporttánc Szövetség versenyein elért eredmények:

17 hip hop szóló Országos Bajnoki 1.hely
14
 hip hop duo  Országos Bajnoki 1.hely
12
 hip hop kiscsoport  Országos Bajnoki 1.hely
3
 hip hop formáció  Országos Bajnoki 1.hely